Silat Cultural Centre

Silat is more than just stances and graceful movements. There is a transcendental transformation of the self and the surroundings during Silat combats. The centre can assist the community in understanding nature outside, learn about the nature of the self within and how to navigate through uncertain terrains, both physically and emotionally.

The design of the Silat Cultural Centre aims to portray Architecture as a Peacemaker in the busy city centre of Kuala Lumpur, by capturing the noble spirit of a pesilat, free of frivolousness and spiritually focussed. The Silat Cultural Centre aims to radiate peace by creating pauses within the centre to showcase silat practices and its values.
The design is also aimed at creating a timeless architecture that borrows brutalist elements. Since the Silat Gayong movement has a rough unpolished ‘masculine’ look (Farrer, 2006), the choice of concrete is suitable as it is seen as humble, exposed in all its rough glory, not hiding behind any layers.
The prominent curved wall sets the datum for the configuration of spaces as it creates a path-space relationship of passing by spaces for engagement with the public. It also provides an opportunity for further public engagement by creating a public canvas for people to paint on. The training studios located adjacent to this datum enhances the experience for the public to view the trainings while walking through the elevated walkway.
The training spaces prioritise a spacious flow for movement while incorporating complementary features inspired by the movement of Silat Gayong to challenge the conventional methods of silat training. The play of forms is aimed to embrace the full potential of a pesilat’s movement and agility, and reflect the true cultural value of silat.

Taylor's InnoFest 2020

Where technology meets design and business

Contact Us

To learn more, don’t hesitate to get in touch

Copyright © 2019 Taylor's University.  All rights reserved.